Informatie over het upgraden van de audio installatie in diverse BMW's.

U heeft een BMW en bent niet tevreden over het geluid? Monticar levert een aantal hoogwaardige audio upgrades speciaal voor úw BMW.

HiFi System, HiFi Aktief, Logic7, Harman Kardon of HiFi System Professional?
Af fabriek levert BMW diverse optionele audio pakketten met namen als HiFi Aktief, Harman Kardon en Logic7. Het resultaat van deze audio upgrades verschilt per auto en per pakket maar blijkt lang niet altijd zaligmakend.
Bovendien moeten over deze af fabriek opties BPM en/of bijtelling betaald worden.
Achteraf upgraden behoort doorgaans niet tot de mogelijkheden of alleen tegen zeer hoge kosten.

BMW Audio Upgrade
Hierdoor is de vraag naar een audio upgrade onder BMW rijders afgelopen jaren sterk toegenomen. Monticar heeft zich in lijn met die trend gespecialiseerd in maatwerk oplossingen voor BMW.
Zo zijn er een aantal pasklare audio upgrades ontwikkeld waarmee een aanzienlijke verbetering van het audio systeem gerealiseerd kan worden zonder aanpassingen aan het interieur van de auto.   

Pasklaar
Voor de meeste BMW's (Modeljaar > 2004) hebben we complete, pasklare audio upgrade pakketten samengesteld. Hierin zitten zes pasklare luidsprekers, een 480 watt versterker, een kabelboom en de benodigde akoestische dempingsmaterialen.

De woofers die BMW standaard onder de stoelen monteert hebben een diameter van 16 cm. Onze upgrade pakketten worden geleverd met 20 cm woofers die bovendien hoger belastbaar zijn. Verder levert BMW de basis audio systemen uit zonder luidspreker voor de hoge tonen, de zogenaamde tweeter. Onderstaande audio upgrade pakketten voorzien in pasklare 25 mm softdome tweeters.

Na de upgrade beschikt uw systeem dus over een breder frequentiebereik met gedetailleerde weergave van de hoge tonen en een stevige, volle bas. Daarnaast is er een aanzienlijk verbetering van de dynamiek, u kunt het geluid dus een stuk harder zetten zonder dat het gaat vervormen.  

DSP

De audio pakketten met DSP hebben als grote voordeel dat de versterker is voorzien van een geïntegreerde digitale sound processor (DSP). Deze processor wordt voorzien van voertuigspecifieke instellingen waardoor akoestische problemen, veroorzaakt door het interieur van uw auto, worden gecompenseerd. Het resultaat is een betere muziekweergave en uitstekende plaatsing van de instrumenten.  

De voertuigspecifieke audio upgrade systemen zijn leverbaar voor de hieronder vermelde BMW's, er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de BMW E-modellen en de F-reeks. 

Upgrade pakketten voor de BMW E-modellen

BMW 1-Serie E81, E82, E87, E88
BMW 3-Serie E90, E91, E92, E93
BMW 5-Serie E60, E61
BMW X1 E84
BMW X3 E83
BMW X5 E70
BMW X6 E71

Upgrade pakketten voor de BMW F-modellen

BMW 1-Serie F20
BMW 3-Serie F30, F31
BMW 5-Serie (ook GT) F07, F10, F11
BMW 6-Serie F12
BMW X3 F25

Heb ik echt een versterker nodig?
Hoewel het mogelijk is om de ONE 201 BMW luidsprekers aan te sluiten zonder versterker, kunnen we dit niet aanraden. Allereerst volstaat het vermogen van de standaard radio niet om de dynamische reserves van de GLADEN luidsprekers volledig te kunnen benutten. Daarnaast beschikt de Mosconi ONE versterker over ingebouwde crossovers die nodig zijn om elke luidspreker van het correct gefilterde signaal te voorzien. 

BMW 3-Serie E46
Ook voor de BMW 3-serie is er een luidspreker upgrade leverbaar. De GLADEN ONE 165 E46 luidsprekers zijn pasklaar voor alle E46 modellen behalve voor de E46 Compact. Daarnaast is er een compleet upgrade pakket leverbaar inclusief versterker en dempingsmateriaal. Heeft u een E46 met een Harman Kardon audio systeem? Neem dan eerst contact met ons op. 

BMW Z4
Voor de BMW Z4 (E85, E86 & E89) hebben we eveneens een audio upgrade pakket ontwikkeld, inclusief zes luidsprekers en een vierkanaals 480 Watt versterker.  

Overige modellen
Monticar heeft voor vrijwel elke BMW een Audio Upgrade, al dan niet in pasklare vorm. Staat uw auto niet in bovenstaande lijst? Neem dan contact met ons op.

Te duur?
Regelmatig wordt ons gevraagd of er geen goedkopere oplossing is om het audio systeem te verbeteren. Zoals eerder vermeld is het inderdaad mogelijk om alleen de luidsprekers te vervangen en geen versterker te plaatsen. Dit heeft een behoorlijk effect op de totale prijs van de upgrade, aangezien de versterker en een groot deel van de montagekosten achterwege kunnen blijven. Toch kunnen we deze "upgrade" niet aanraden, aangezien de verbetering in geluid dan nauwelijks opweegt tegen de kosten. Ons advies is dan ook om de complete upgrade te doen óf te accepteren zoals het nu is