Speakers moeten minimaal hetzelfde vermogen kunnen verwerken als de versterker aanlevert. Veilig is als de speakers geschikt zijn voor een hoger vermogen. Speakers kunnen van het type 1-, 2-, 3- of 4-weg zijn. Dat is het aantal speakers dat in één unit is ondergebracht. Bij een 1-weg speaker moet dus één speaker het gehele geluidsspectrum weergeven en bij een 4-weg speaker zijn 4 componenten in één behuizing ondergebracht die die taak gezamenlijk uitvoeren, met elk een eigen bereik. Deze laatste optie geeft dan ook uiteraard een veel betere kwaliteit geluid.

Tweeter: Een unit voor de hoge tonen en het geluid wordt hierdoor helder en dynamisch. Zonder tweeter is het geluid mat.
Subwoofer: Voor een laag geluid heeft u een subwoofer nodig. Met een subwoofer hoort u duidelijk verschil in verschillende donkere geluiden.

 

Aantal speakers

Gebruikelijk worden 2 speakers in de portieren gemonteerd, voor de lage en middelhoge tonen. In het dashboard of aan de raamstijlen worden dan de speakers voor de hoge tonen gemonteerd.

Bij een audiosysteem met 4-kanalen kunnen in de hoedenplank twee speakers worden gemonteerd. In kleinere auto's kunnen daar grotere speakers worden gemonteerd dan in de portieren, met een betere kwaliteit als resultaat. Een andere mogelijkheid is om 4 speakers voorin te monteren.

Actieve / passieve woofer

Voor een radio met 2x2 kanalen bestaat de mogelijkheid om op een subwooferuitgang een extra versterker aan te sluiten. Deze heeft alleen de taak om de subwoofer aan te sturen, waardoor de kwaliteit van het geluid aanzienlijk verbetert. Dit type woofer met een losse eindversterker is de zgn. passieve woofer. Er is geen versterker ingebouwd. In een actieve woofer is wél een versterker ingebouwd

 

Vorm en toepassing

Voor montage in de portieren zijn speakers met een diameter van 10.13 of 16,5 cm beschikbaar. 
Voor montage in de hoeden plank wordt meestal een ovale speaker (6x9"/16x24 cm toegepast)

Bij inbouw in de portieren is de inbouwdiepte de kritische factor. Monticar is inbouwspecialist en we bieden u graag onze vakkennis.