Bij aanschaf van een navigatiesysteem kunt u kiezen uit een portable navigatiesysteem, of een navigatiesysteem dat in het dashboard is ingebouwd.|

Inbouw navigatieystemen

zijn op de markt met een maat van 1 din, zo groot als een autoradio. Grotere varianten hebben een groter scherm dat hetzij vast zichtbaar is (2-din), hetzij kan worden weggeschoven. Uiteraard heeft een groter oppervlak van scherm positief effect op de duidelijkheid van de instructie.
 
Ook is het belangrijk om oog te hebben voor de toekomst, want het systeem dat u kiest moet wel een aantal jaren probleemloos blijven functioneren. Kies daarom voor een systeem dat kan worden geupdate, zodat wijzigingen in het stratenplan zonder veel kosten kunnen worden bijgewerkt.
 
Nieuw op het gebied van navigatie is ook een combinatie van een multimediasysteem met een portable navigatie. Nadat de portable navigatie op het multimedia systeem wordt aangesloten, vindt de bediening plaats via het systeem. De portable is echter ook buiten de auto te gebruiken.
het nieuwste van het nieuwste zijn de zogenaamde Pasklare systemen.

Portable

Een portable systeem kenmerkt zich doordat het navigatiesysteem met een zuignap aan de voorruit wordt bevestigd en een laadsnoer zorgt ervoor dat het systeem van energie wordt voorzien.Om te voorkomen dat een portable systeem wordt gestolen, is het voor de verzekering essentieel dat het apparaat bij het verlaten van de auto wordt meegenomen. Om beschadiging te voorkomen zijn er tasjes voor beschikbaar.
Een portable systeem in de bediening minder handig dan een ingebouwd systeem, dat zich onder handbereik op het dashboard bevindt.
 
Een fraaie oplossing is een portable systeem dat op een autospecifieke houder op het dashboard wordt gemonteerd. Het snoer van de lader wordt in het dashboard weggewerkt zodat er geen snoeren meer over het dashboard lopen en het apparaat toch standaard elektrisch geladen wordt.